β€Ί β€Ί

Thermistor

HevilpHevilp Posts: 136🌟 Super Member 🌟
Unfortunatly my thermistor broke,

Is there 1 on Amazon? A safe source?

Comments

  • Samuel PinchesSamuel Pinches Posts: 2,695Administrator
    Sorry, but the standard JGAurora thermistor is probably hard to find unless you contact JGAurora - I haven't seen anyone identify the exact part number they are using yet, but maybe its worth a shot to ask them.

    Failing that, I would recommend trying to find one of the more common "standard" thermistors that have calibrations already provided in the marlin firmware. e.g.: EPCOS 100k or ATC Semitec 104GT-2

  • Samuel PinchesSamuel Pinches Posts: 2,695Administrator
    Should be fine. :+1:

  • HevilpHevilp Posts: 136🌟 Super Member 🌟
    Even more thinking of the -z-603s ^^

  • Samuel PinchesSamuel Pinches Posts: 2,695Administrator
    Haha! But to be clear, it is no cure for tweakitus - the medical term for the never-ending desire to break things and cause self inflicted frustrations :wink:

  • HevilpHevilp Posts: 136🌟 Super Member 🌟
    Do I need to Do something special with the fw or commands After the change? Or just the replacement ? 
  • Samuel PinchesSamuel Pinches Posts: 2,695Administrator
    edited May 2018
    Just replacement will work fine, but you may find temperatures have changed by 5-10C. Post here if you have issues, and I can help you get a better temperature calibration in the firmware. πŸ‘
    Post edited by Samuel Pinches on
  • HevilpHevilp Posts: 136🌟 Super Member 🌟
    Because of the other thread, I have 1 more question: As I said, my temp on hotend said 360 degrees after change hotend (not heatsink).

    Is the only reason is the thermistor or can there be anything else be bad? I hope not...
  • Samuel PinchesSamuel Pinches Posts: 2,695Administrator
    edited May 2018
    360C sounds like a major fault, either with the wiring or the motherboard. That is not even close to being a valid reading.

    there is a secondary unused thermistor port that you can try, I can provide firmware with that configuration if you want.
    Post edited by Samuel Pinches on
  • HevilpHevilp Posts: 136🌟 Super Member 🌟
    edited May 2018
    I did not change anyhting at the wiring. At this time I only touched changed the heatblock (with thermistor and heat stick). In 2 days, the new thermistors will arrive and I will install it.

    Thanks for your help, I don't need the whole firmware, only the line(s) to change. Its possible, that I only have to change the pin in the pin_RAMPS.h or is there something more to do?
    Post edited by Hevilp on
  • HevilpHevilp Posts: 136🌟 Super Member 🌟
    I changed the thermistor and it works fine now. Only the broken thermistor Was the reason for the error 
  • Samuel PinchesSamuel Pinches Posts: 2,695Administrator
    That’s great to hear!
Sign In or Register to comment.